Borstvoeding en Onrust bij de Baby. Heeft het honger?  Maar de baby groeit wel heel goed.

Borstvoeding en Onrust bij de Baby. Heeft het honger? Maar de baby groeit wel heel goed.

Als lactatiekundige ontmoet ik veel moeders die zich zorgen maken over hun borstvoeding en de onrust van hun baby. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je genoeg moedermelk produceert, zeker als je baby onrustig is of veel huilt. Een veelvoorkomende oorzaak van onrust bij baby's die borstvoeding krijgen, is een combinatie van een overvloedige melkproductie en een snelle groei van de baby. Dit kan leiden tot situaties waarin de baby te veel melk binnen krijgt, wat ongemak kan veroorzaken.

Het Probleem: Overvloedige Melkproductie

Een overvloedige melkproductie kan, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, voor problemen zorgen. Als je borsten te vol zijn of de melk te snel toeschiet, kan je baby heel veel melk in één keer binnenkrijgen. Dit kan leiden tot verslikken, krampjes en huilbuien. Het kan ook resulteren in onrust, zelfs als je baby net heeft gedronken.

Hoe kan het komen dat je veel moedermelk hebt

Je kunt van nature veel moedermelk maken (vaak familiair) of je stimuleert het door te vaak de borst aan te bieden of door veel extra kolven naast het voeden aan de borst. Wat ik vaak hoor van moeders is dat ze worden aangemoedigd om een lek-kolf aan de "andere borst" te doen tijdens het voeden van de baby. Dit kan natuurlijk ook stimulerend werken en het is vaak echt niet nodig.

Minder Vaak Voeden Kan Helpen

In plaats van vaker aanleggen of extra kolven, wat intuïtief kan aanvoelen, kan het helpen om je baby minder vaak de borst of moedermelk aan te bieden. Door je baby minder vaak te voeden, krijgt jouw lichaam de kans om de melkproductie aan te passen aan de behoefte van je baby. Dit kan ervoor zorgen dat de melkstroom rustiger wordt, wat je baby kan helpen om gemakkelijker en comfortabeler te drinken. En zal de baby niet overvol raken en een rustigere buik krijgen. 

Mocht je erg volle borsten hebben in de tijd tussen de voedingsmomenten door dan kun je je borsten koelen en pijnstilling nemen. Niet extra legen ook al voelt het wel als de beste keuze.

Het Belang van Draagcomfort

Naast het verminderen van de frequentie van de voedingen, kan het dragen van je baby in een draagdoek of ergonomische drager een groot verschil maken. Door je baby dicht bij je te houden, kun je zijn of haar signalen beter leren kennen en inspelen op de behoeften voordat het huilen uit de hand loopt. Dichtbij je baby zijn kan ook rustgevend werken en zorgen voor een veilige en geborgen omgeving waarin je baby zich kan ontspannen.

Luisteren naar je Baby

Het belangrijkste advies dat ik moeders wil geven, is om te leren luisteren naar de signalen van je baby. Niet alle huiltjes zijn hetzelfde: het ene moment huilt je baby misschien van de honger, terwijl het andere moment het huilen kan wijzen op ongemak door krampjes of een te volle buik. Door te observeren en te luisteren naar je baby, leer je de verschillende soorten huilen onderscheiden en kun je beter inspelen op de specifieke behoefte van je baby. Ik kan je helpen dat je de huiltjes leert kennen, als Dunstan Babytaal trainer.

Twijfel Niet aan Je Melkproductie

Veel moeders beginnen te twijfelen aan hun melkproductie als hun baby onrustig is. Onthoud echter dat de meeste moeders meer dan genoeg melk produceren voor hun baby. Onrust en huilen zijn niet altijd een teken van honger; soms heeft je baby simpelweg tijd nodig om te wennen aan het drinken en het verteren van moedermelk, vooral tijdens periodes van snelle groei.

Samenvattend

In deze blog kan ik natuurlijk niet alle aspecten benoemen die hier mee kunnen spelen. 

Wanneer je baby onrustig is en je merkt dat je veel melk produceert, overweeg dan om minder vaak te voeden en je baby veel te dragen. Een lactatiekundige kan hier in meedenken. Dit kan helpen om de melkproductie in balans te brengen en je baby meer comfort te bieden. Vertrouw op je intuïtie en wees geduldig met jezelf en je baby. Het is een leerproces voor jullie beiden, en door goed te kijken en te luisteren naar de signalen van je baby, kom je samen tot de juiste oplossing.

Als je vragen hebt of onzeker bent, schroom dan niet om contact op te nemen mij of een lactatiekundige in je eigen omgeving voor persoonlijk advies en ondersteuning. Je doet het geweldig, en met wat tijd en geduld zul je ontdekken wat het beste werkt voor jou en je baby.